HOOGENDOORN ISII

Kenmerken Next Generation Next Generation iSiiisii_600


Op deze pagina volgt een kort overzicht van de mogelijkheden en kenmerken van de Next Generation Next Generation iSii met betrekking tot energie-regeling en energie-besparing


Nieuwe Techniek

* De Next Generation iSii is een decentraal computersysteem. De onderstations (Datapoints) zijn digitaal een garanderen daarom een zeer betrouwbare data overdracht. Hierdoor zijn de metingen erg nauwkeurig. Het sturen van ENERGIE, KLIMAAT en WATER gaat dus erg precies. 

* De Next Generation iSii bestaat uit een losse industriële procescomputer en een losse bedienings-/registratie computer. Daarom kan de Next Generation iSii snel inspelen op veranderingen.

* De Next Generation iSii maakt gebruik van de CM6b Kipp solarimeter voor het meten van de straling. De maximale afwijking is slechts 5%.

Naar boven


Energiemanagement

* Keteltemperatuur kan als het buiten warmer wordt automatisch verlaagt worden. Door automatische verlaging zal het gasverbruik behoorlijk worden verlaagd.

* Omdat de Next Generation iSii werkt met een nauwkeurige stralingsmeter (CM6B) kan bij een bepaalde hoeveelheid straling de verwarmingstemperatuur automatisch worden verlaagd.
* De Next Generation iSii kan de verwarmingstemperatuur afhankelijk van de windrichting verhogen en verlagen. Komt de wind uit een warme hoek dan kan de verwarmingstemperatuur worden verlaagd.

* In de Next Generation iSii is een zelf lerende regeling aanwezig. De regeling kan hierdoor sneller vooruit ingrijpen in het proces.

* Met het energiemanagement van de Hoogendoorn Next Generation iSii is uit de praktijk gebleken dat een besparing van 5-10% op het gasverbruik mogelijk is.

Naar boven


Warmteopslag regeling
 

* In de warmte opslagtank plaatsen we tot 25 stuks PT500 temperatuur voelers en 3 voelers voor aanvoer-, verdeelstuk- en retourtemperatuur. De voelers zijn erg nauwkeurig namelijk: Klasse A voeler (afwijking maximaal 0.15 (C).

* De kweker kan grafisch precies instellen hoe en wanneer de opslagtank gevuld en geleegd moet worden. Tevens kan deze vulcurve op basis van straling automatisch worden aangepast. Op deze manier is de tank 's morgens leeg en wordt er optimaal gebruik van de opslagtank gemaakt.

* Het is mogelijk om warmtelagen te reserveren om bijvoorbeeld een kouval op te vangen als het energiedoek 's morgens open gaat.

* Met de geavanceerde W.O.T. regeling op Next Generation iSii is uit de praktijk gebleken dat een besparing van 5-10% op het gasverbruik mogelijk is.

Naar boven


Meerdaagse stralinssom

* In de Next Generation iSii is het mogelijk om de Assimilatie belichting over 7 dagen te integreren. Na een aantal zonnige dagen, kunnen de lampen minder uren aan als de ingestelde (meerdaagse) stralingssom bereikt is. De lampen branden dan nooit te lang waardoor een aanzienlijke besparing op de elektra wordt gerealiseerd.

* In de verwarmingsregeling wordt rekening gehouden met de warmte afgifte van de lampen die aan gaan. Hierdoor zal de verwarmingstemperatuur verlaagd worden en energie bespaard worden.

* Integratie van het weerbericht op de belichting zal ervoor zorgen dat bij een verwachte dag met veel straling de lampen niet aangaan.

* Met de belichtingsintegratie op de Next Generation iSii is uit de praktijk gebleken dat een besparing van 5-15% op het verbruik van elektra mogelijk is.

Naar boven


Doeken regelen met lokaal weerbericht (MeteoConsult)

* Als de verwachte buitentemperatuur van het lokale weerbericht te laag wordt, kunnen de energiedoeken al eerder dichtlopen. Hierdoor kan de verwarmingstemperatuur verlaagd worden.

* Als het lokale weerbericht aangeeft dat het zonnig wordt kan het schermdoek eerder openlopen om warmte in de kas te benutten. Hierdoor kan de verwarmingstemperatuur verlaagd worden.

* Als het lokale weerbericht aangeeft dat het koud wordt en het gaat regenen (gemeten regenmelder buiten) kan het energiedoek eerder dichtlopen. Hierdoor kan de verwarmingstemperatuur verlaagd worden.

Met de doekenprogramma met weerbericht op de Next Generation iSii is uit de praktijk gebleken dat een besparing van 5-10% op het gasverbruik mogelijk is.